veszettség elleni vakcinázási térkép 2016 ősz2016. október 1-15. zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni orális vakcinázása. Pest megyében a mi városunkra is érvényesen a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?
A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina.
A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzata ad megfelelő időben tájékoztatást.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. Ezért is van az évente kötelező veszettség elleni oltás. természetesen, ahogy egy korábbi cikkünkben már megírtuk, érdemes lenne a cicákat is beoltatni, de az jelenleg nem kötelező.

Magyarországon a betegség a vakcinázási program miatt ritkán fordul elő, utoljára idén februárban mutatták ki a vírust egy rókában. Emberi megbetegedés 1994 óta nem volt.

Ennek ellenére érdemes különösen odafigyelni főleg a külső, erdős területek környékén és tanyákon lakóknak!

 

- cser -

– cser –

 

 

Hozzászólások

hozzaszolasok

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Időjárás

Városunk adataiért
kattintson a képre!HőtérképAdatszolgáltató: Időkép.hu

Archívum