Egy település lakói akkor érzik jól magukat a városukban, falujukban, ha annak parkjaiban, közterein is felhőtlenül tudják eltölteni az idejüket. A felhőtlen időtöltéshez szervesen hozzátartozik, hogy természeti szükségleteiket is el tudják végezni, s ne ebek módjára kelljen elbújni a bokrok takarásába! Ezzel ugyanis nem csupán önmagukat alázzák meg, hanem fokozatosan válik élhetetlenné a terület és veszti el a célként meghatározott funkcióját, túl azon, hogy egészségtelen és veszélyes.

 

La-Li Húsbolt Albertirsa - vasárnap is nyitva

La-Li Húsbolt – Mindig friss áruval!

 

Albertirsa Mirelite ParkSajnálatos módon ezen a lejtőn indulhat el a Mirelite park is! Bár a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 99. § (1) a rendelkezik erről: Az építményeket és a szabadtéri tartózkodásra, munkavégzésre szolgáló területeket … a rendeltetésüknek megfelelő illemhely-használati és tisztálkodási lehetőséggel kell tervezni, megvalósítani és fenntartani*. Az illemhelyek és a tisztálkodó helyiségek berendezéseinek számát az építmény, az önálló rendeltetési egység, a terület egyidejű használóinak tervezett (becsült) lehetséges legnagyobb létszáma és nemek szerinti megoszlása alapján kell tervezni, megvalósítani. …
Ez azonban városunk főterén, pont, mire az alkalmas lenne a szabadidő kellemes eltöltésére, súlyos csorbát szenved! Nem csupán azzal a lehetetlen állapottal találkozunk, hogy bár fenti rendelet alapján – a (3) bekezdés részletesen szabályozza még a mennyiségét is! – a TESCO-ban kötelező lenne nyilvános WC-t üzemeltetni, s mintha még a város sem foglalkozna érdemben a polgárai életének komfortosságával! És ez baj! Hiszen milyen alapon várunk el jogkövető magatartást a polgárainktól, ha maga a jogalkalmazó sem foglalkozik a kötelezettségeivel?! Ráadásul eltűri azt is, hogy egy közhasználatú építmény üzemeltetője is ugyanezt tegye! De miért is ne tűrné el? Nincs erkölcsi alapja nem eltűrni! Hiszen a korábban kihelyezett konténer WC is valahogy, valamiért eltűnt.
Albertirsa, Mirelite ParkA parkot nem csupán egészséges felnőtt emberek, de idősek és gyerekek is használják. Ráadásul a távolabb lakóktól sem lehet elvárni, hogy ha rájuk jön a szükség, haladéktalanul autóba vágják magukat és igyekezzenek mihamarabb elérni az otthoni árnyékszéket! Egy idős embernek, főleg, ha vízhajtót szed, de a gyermeknek leginkább, aki hajlamos belefeledkezni a játékba, a visszatartott ürítés nagyon súlyos egészségügyi problémát okozhat! (Arról most ne beszéljünk, hogy a TESCO biztonsági őre azt tanácsolja a szülőnek, hogy a gyereket vigye a bokrok közé! – Ősember! – ) Mindezen felül a környéken több vendéglátóhely is akad, ám ezekben sincs, a létesítéshez pedig kötelezően előírt illemhely. Nem is értem, hogyan kaphattak működési engedélyt! Nem tudom, a jegyzőnek nem lenne-e érdemes átvizsgálni a törvényes működést és szükség esetén akár fel is függeszteni a működési engedélyt ezen hiányosság pótlásáig!
Ez az állapot elvezethet oda, hogy egyre kevesebben választják ennek a rengeteg pénzbe, munkába került, mára már valóban nagyon szép közösségi térnek a használatát sétálásra, játékra, találkozási pontként, s eredeti funkciója szerinti közösségi térként (most hagyjuk, hogy a környékes nincs egyetlen normális vendéglátó hely sem!).

Az elnéptelenedés nem csupán azért káros, mert egy drága pénzen létrehozott parkunk indulhat pusztulásnak, hanem esetleg fokozatosan veszik birtokba olyan elemek, akiket nem szívesen látunk a környezetünkben; virágzásnak indulhat a bűnözés.
Ne engedjük, hogy így legyen! Jó lenne, ha a városrész képviselője és a város vezetői is szívükön viselnék ennek az egyre szebb közparknak a sorsát! Bár tudom, hogy egy nyilvános illemhely kialakítása és működtetése nem egyszerű feladat, de ha valóban méltók akarunk lenni a nagy nehezen megszerzett jó hírnevünkre, akkor erről az apró, de fontos dologról sem szabad elfeledkeznünk! Ha a szándék megvan, előbb-utóbb a forrás is meglesz hozzá!

*Kiemelés a tőlem.

 

– cser –

Hozzászólások

hozzaszolasok

Powered by Facebook Comments

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • irs szerint:

    Tesco-ba még egy 5-6éve a vevőszolgálati pult mellett (mögött) volt egy kis ideig nyilvános wc, de valamiert hamar bezárt. Elkepzelhető hogy a megléte még funkcionálna de valami miatt le van zárva, nem tudom…

Vélemény, hozzászólás?

Időjárás

Városunk adataiért
kattintson a képre!HőtérképAdatszolgáltató: Időkép.hu

Archívum